Polyamidi 6/6 (PA66)

Edut

 • Lujuus
 • Jäykkyys
 • Lämmönkesto
 • Kemiallinen kesto hiilivetyjä vastaan
 • Kulutuksenkesto ja liukkaus

  Rajoitukset

 • Suuri kosteuden imeytyminen
 • Huono kemikaalinkesto vahvoja happoja ja emäksiä vastaan

  Yleistä

  Polyamideja on kaupallisesti saatavilla montaa eri lajia. Polyamidin monikäyttöisyys tekee siitä yhden eniten käytetyistä teknisistä kestomuoveista. Kaupallisiin polyamidilajeihin kuuluvat PA6, PA4/6, PA66, PA6/10, PA 6/12, PA11 ja PA12. Polyamidin numerointi tulee polyamidin valmistuksessa käytettävien lähtöaineiden, diamiini- ja kahdenarvoisen hapon, hiiliatomien määrästä. Hiiliatomien suhde antaa jokaiselle polyamidilajille sen ainutlaatuiset ominaisuudet.

  Polyamidi 6/6 on yksi monipuolisimmista teknisistä kestomuoveista. Se on erittäin suosittu kaikissa tuotesegmenteissä jossa kestomuoveja yleensä käytetään raaka-aineena. Sen erinomaiset lujuus-, sitkeys- ja lämmönkesto-ominaisuudet tekevät siitä mitä parhaimman vaihtoehdon metallin korvaajaksi. Polyamidi 6/6 on helposti työstettävä ja toimii hyvinkin laajassa prosessointi-ikkunassa. Tämän johdosta sitä voidaan käyttää kaikenlaisissa tuotteissa, alkaen monimutkaisista, ohutseinämäisistä komponenteista, suuriin paksuseinämäisiin runko-osiin.

  Polyamidi 6/6:tta voidaan hyvin helposti muokata täytteillä, kuiduilla, sisäisillä voiteluaineilla ja iskulujuutta parantavilla lisäaineilla. Kuitulujitteilla PA66:n fyysistä kestävyyttä voidaan parantaa viisinkertaisesti täyttämättömään polyamidiin verrattuna. Jäykkyys PA66:lla voidaan nostaa 10-kertaiseksi. Iskulujuutta modifioimalla PA66:n sitkeys on verrattavissa polykarbonaattiin. Sisäisten voiteluaineiden käyttö parantaa PA66:n jo alunperin erinomaisia kulumis- ja kitkaominaisuuksia. Sen monipuolisuus mahdollistaa sen käytön melkein kaikissa sovelluksissa, mitkä vaativat korkeaa fyysistä lujuutta, sitkeyttä, lämmönkestoa ja kemiallista kestoa.

   

 • Ruiskuvaluparametrit

  110 300 295 290 280 °C ylä
   60 275 280 270 260 °C ala

   

  Tyydyttävän tuloksen saavuttamiseksi kosteuspitoisuus ei saa ylittää 0,1%. Suurempi kosteus aiheuttaa hydrolyyttista hajoamista ja kappaleeseen raitoja.

  Esikuivaus 3-4 tuntia 80°C lämpötilassa. Liian pitkä kuivausaika tai liian korkea kuivauslämpötila voi aiheuttaa raaka-aineeseen värimuutoksia. Yleisesti tämä ei kuitenkaan vaikuta mekaanisiin ominaisuuksiin.

  Yli 300°C:n sylinterilämpöjä tulisi välttää, koska siitä voi aiheutua raaka-aineen termistä hajoamista jolloin aineen iskulujuus laskee. Hajoamisen voi tunnistaa ruiskuvalukappaleissa olevista hopeisista raidoista.

  40-110°C:n muottilämpötilaa voi käyttää, mutta haluttaessa hyvä pinnanlaatu on muotin lämpötilan oltava vähintään 80°C.