Polyamidi 11 (PA11)

Edut

 • Polyamidi alhaisella veden imeytymisellä
 • Hyvä kemiallinen kesto
 • Sallii korkean täyttöasteen

  Rajoitukset

 • Korkea hinta verrattuna muihin polyamideihin
 • Vaatimaton lämmönkesto

  Yleistä

  Polyamidi 11 on tekninen muovi, jota käytetään erikoissovelluksissa, jossa sen erityisominaisuudet ovat tärkeämpiä kuin sen korkea hinta. PA11 on ominaisuuksiltaan hyvin PA12:n kaltainen.

  Yksi PA11:n pääkäyttöalue on autojen polttoaineletkut ja suodattimet, joissa sen erinomaista kemiallista kestoa ja alhaista polttoaineiden läpäisevyyttä voidaan hyödyntää. Toinen tärkeä käyttökohde on autojen ilmajarruletkut, joissa lujuus, iskunkestävyys alhaisissa lämpötiloissa, kemiallinen kesto ja lämpövanheneminen ovat tärkeitä ominaisuuksia. 

  Polyamidi 11:ta käytetään usein myös hammaspyörissä ja laakereissa, sen erinomaisten kulumisominaisuuksien ja muita polyamideja paremman mittapitävyyden takia. Kulumisominaisuuksia voidaan parantaa lisäämällä PTFE:tä tai molybdeenidisulfidia.

 • Ruiskuvaluparametrit

   70 290 285 270 260 °C ylä
   40 225 230 225 215 °C ala

   

  Kappaleet jotka sisältävät edes pieniä jäämiä muita polymeerejä ovat paljon hauraampia ja jäykempiä. Sulatusyksikkö on puhdistettava tarkasti ennen käynnistystä.

  Kosteuspitoisuus ei saa ylittää 0,1%. Suurempi kosteus aiheuttaa hydrolyyttista hajoamista. Kosteuspitoisuudet alle 0,05% yleensä nostavat sulan viskositeettia, mikä saattaa olla toivottavaa tai haitaksi.

  Esikuivaus 3-4 tuntia 70°C lämpötilassa. Liian pitkä kuivausaika tai liian korkea kuivauslämpötila voi aiheuttaa raaka-aineeseen värimuutoksia. Yleisesti tämä ei kuitenkaan vaikuta mekaanisiin ominaisuuksiin.

  Haluttaessa hyvä pinnanlaatu on muotin lämpötilan oltava vähintään 80°C (optimi 90-95°C).